Το πικάντικο και καυτερό αυτό πιάτο της Ίνδίας γίνεται με πλούσια κόκκινη σάλτσα mandras και ολόκληρο ψάρι της αρεσκείας μας.
Υλικά
1 ψάρι της αρεσκείας μας, γύρω στο κιλό, καθαρισμένο από λέπια και εντόσθια και κομμένο σε 2-3 κομμάτια
200 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
20 φύλλα κάρι ή 2 κουτ. σούπας κάρι σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού σπόροι μουστάρδας
1 πράσινο τσίλι, σε φετάκια
1-3 κουτ. σούπας τσίλι σε σκόνη (ανάλογα με το πόσο καυτερό μάς αρέσει)
3 κουτ. σούπας ξερός κόλιανδρος σε σκόνη
5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
300 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, χοντροκομμένα
1 κουτ. σούπας πάστα ταμάρινθου ή 2-3 ξερά δαμάσκηνα λιωμένα στον πολυκόφτη μαζί με 1-2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
16 ντοματίνια κομμένα στη μέση
10 κλαράκια φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
100 ml ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το ψάρι mandras, ξεκινάμε αλατίζοντας το ψάρι. Το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε, για να νοστιμίσει.
Διαλύουμε την πάστα ταμάρινθου (ή τα πολτοποιημένα δαμάσκηνα) σε 1 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα φύλλα κάρι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Προσθέτουμε τους σπόρους μουστάρδας, το πράσινο τσίλι, το τσίλι σε σκόνη, τον ξερό κόλιανδρο και το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Μετριάζουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα ντοματάκια κονσέρβας και 200 ml νερό και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
Ρίχνουμε το νερό με την πάστα ταμάρινθου, τα ντοματίνια και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Προσθέτουμε τα κομμάτια ψαριού και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι (όσο πιο μεγάλο, τόσο πιο πολλά λεπτά το μαγειρεύουμε).
Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο και σερβίρουμε με ένα λευκό ρύζι.