Κλασικό κι αγαπημένο φαγητό οι πατάτες γιαχνί, από τα απλά κι ωραία, αλλά εδώ η Νένα Ισμυρνόγλου του προσθέτει έξτρα γεύσεις και αρώματα και μας κάνει να το δούμε με νέα ματιά.
Υλικά
1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
2 σκελίδες σκόρδο, κοπανισμένες
2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
100 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη
400 γρ. ντομάτες, τριμμένες
1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
90 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τις πατάτες γιαχνί με κάππαρη, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια κατσαρόλα το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο, τζίντζερ, τη δάφνη, το μπούκοβο και την κάππαρη για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε να λαδωθούν. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον άνηθο, τον δυόσμο, 1 φλιτζάνι νερό και αλατοπίπερο.
Αφήνουμε να πάρει βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε.