Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΈνα ιδιοφυώς χορταστικό φαγητό, που συνδυάζει δύο άμυλα.
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες, σε μικρά κυβάκια 2 εκ.
- 500 γρ. pasta mista ή ανάμεικτα κοντά ζυμαρικά, όπως κοφτό μακαρονάκι, βίδες, λεπτά ριγκατόνι κ.ά.
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κλαράκια σέλινο, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, ψιλοκομμένο
- 500 γρ. καπνιστή πρόβολα (καπνιστό ιταλικό τυρί από αγελαδινό γάλα – το αντικαθιστούμε με άλλο καπνιστό της αρεσκείας μας)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σέλινο και το καρότο για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας, μέχρι να λαδωθούν καλά. Ρίχνουμε 600-700 ml νερό και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να μισολιώσουν. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κουταλιά - κουταλιά βραστό νερό, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις τα ζυμαρικά γίνουν al dente και το φαγητό μείνει με μια πηχτή σάλτσα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το καπνιστό τυρί. Σερβίρουμε αμέσως ως έχει ή μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρίμαχο ταψάκι, το καλύπτουμε με τριμμένη παρμεζάνα και το γκρατινάρουμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να ροδίσει.
Στο ποτήρι μας: Πλούσιο, χορταστικό πιάτο, αναζητά ένα στιβαρό λευκό κρασί στο ποτήρι. Ή μια δροσερή Pilsner.