Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου
Αποθήκευση για αργότεραΒάζουμε όλα τα υλικά σε ένα ταψί και το…ξεχνάμε! Η τραγανή πανσέτα με λαχανικά στο φούρνο είναι το κυριακάτικο φαγητό που μας λύνει τα χέρια.
Παναγιώτης Σιαφάκας
Υλικά
- 1.500 γρ. ολόκληρη χοιρινή πανσέτα, χωρίς κόκαλο και δέρμα, χαραγμένη χιαστί (το ζητάμε από τον κρεοπώλη μας)
- 2 μέτρια κολοκύθια, σε φέτες πάχους 2 εκ.
- 2-3 καρότα, σε μέτριες φέτες
- 3 πατάτες, κομμένες σε κύβους 3 εκ.
- 1 σκελίδα σκόρδο, σε φετάκια
- 1 κουτ. σούπας κόκκοι μπαχάρι
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 2-3 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
- 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
- 50 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τραγανή πανσέτα με λαχανικά, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Aλατοπιπερώνουμε την πανσέτα και την τακτοποιούμε στο ταψί.
- Τακτοποιούμε ολόγυρα τα κολοκύθια, τα καρότα, το φρέσκο κρεμμύδι και τις πατάτες.
- Αλατοπιπερώνουμε. Σκορπίζουμε το σκόρδο, τα μπαχάρια, τις κανέλες, το δεντρολίβανο και το θυμάρι.
- Ανακατεύουμε το κρασί με τη μουστάρδα, το λάδι και 200 ml νερό. Περιχύνουμε με το μείγμα την πανσέτα και τα λαχανικά.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να γίνει τραγανή η πανσέτα.