Κείμενο: Κλεομένης Ζουρνατζής
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤο πιο θρεπτικό και νόστιμο γεύμα! Οσπριάδα με φασόλια, ρεβύθια, φακές και μια δροσερή σάλτσα γιαουρτιού.
Υλικά
200 γρ. φακές
200 γρ. ρεβύθια (μουλιασμένα αποβραδίς)
200 γρ. φασόλια ψιλά (μουλιασμένα αποβραδίς)
1 μικρή σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους 1 εκ.
2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/3 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
τα φύλλα από 1/3 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
200 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
χυμός 2 λεμονιών (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
150 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
3 - 4 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού ή μαϊντανού ή άνηθου (ό,τι βρούμε ή μας αρέσει), ψιλοκομμένα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε οσπριάδα με σάλτσα γιαουρτιού, αρχικά ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τα ρεβύθια και τα φασόλια και νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 2-3 εκ.
- Στη συνέχεια, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές και νερό τόσο ώστε να τις υπερκαλύπτει κατά 2 - 3 εκ.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις αδειάζουμε σε βαθύ μπολ σερβιρίσματος.
- Ρίχνουμε και τα ρεβύθια με τα φασόλια, τα λαχανικά, τον άνηθο, το δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Αναμειγνύουμε τα υλικά για τη σάλτσα και περιχύνουμε τα όσπρια, σκορπίζουμε το μυρωδικό που επιθυμούμε και σερβίρουμε την οσπριάδα με σάλτσα γιαουρτιού.