Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΗ Ταβέρνα του Βαρδή από το 1922 φημίζεται για τον μπεκρή μεζέ της. Ιδού, λοιπόν, η αυθεντική συνταγή του.
Ταβέρνα Βαρδής
Υλικά
1.500 γρ. μοσχαρίσια σπάλα, χωρίς κόκαλο, σε κομματάκια των 2 εκ.
1 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο (ή άλλο ξερό μυρωδικό της αρεσκείας μας)
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 πιπεριές Φλωρίνης, σε χοντρές ροδέλες
120 γρ. κεφαλοτύρι, σε κύβους 1 εκ.
200 ml λευκό, ξηρό κρασί
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τον μπεκρή μεζέ, ξεκινάμε και χτυπάμε στον πολυκόφτη το δεντρολίβανο και το κρασί μέχρι να πολτοποιηθούν.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 80 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει ελαφρά.
Ρίχνουμε το κρέας και το σκόρδο και σοτάρουμε για 5-7 λεπτά, γυρίζοντας τακτικά τα κομμάτια μέχρι να σωθούν τα υγρά που θα αποβάλλει το κρέας.
Σβήνουμε με το μείγμα κρασιού-δεντρολίβανου και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε μόλις που να καλύψει το κρέας, αλατίζουμε και αφήνουμε να πάρει βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα ή και περισσότερο, αν χρειαστεί, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Αφήνουμε το κρέας να κοχλάσει σχετικά έντονα, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις πιπεριές και το κεφαλοτύρι και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο οι πιπεριές, να μισολιώσει το τυρί και να μελώσει ωραία η σάλτσα.
Σερβίρουμε αμέσως.