Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 60 γρ. βούτυρο
- 12 µικρά κρεµµυδάκια για στιφάδο, καθαρισµένα και ολόκληρα
- 150 γρ. βατόµουρα ή µούρα ή φρούτα του δάσους, φρέσκα ή κατεψυγµένα
- 3 κουτ. σούπας µαρµελάδα µούρου
- 4 φιλέτα µοσχαρίσια, 200 γρ. το καθένα
- 60 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
- 400 ml σκούρος ζωµός
- 2 κουτ. γλυκού βούτυρο
- 2 κουτ. γλυκού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε µια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε τη µισή ποσότητα βουτύρου σε χαµηλή φωτιά. Προσθέτουµε τα κρεµµύδια, ανακατεύουµε, σκεπάζουµε µε το καπάκι και µαγειρεύουµε για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα, µέχρι να ροδίσουν και να µαλακώσουν.
Παράλληλα, σε µια µικρή κατσαρόλα βάζουµε τα µούρα, τη µαρµελάδα κόκκινου µούρου και 3 κουταλιές της σούπας νερό. Βράζουµε για 5 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν τα φρούτα και να σιροπιάσει το υγρό.
Αλατοπιπερώνουµε τα φιλέτα. Ζεσταίνουµε το υπόλοιπο βούτυρο σε µια φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουµε τα φιλέτα σε δυνατή φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα µε το πόσο ψηµένα µάς αρέσουν. Τα βγάζουµε και τα απλώνουµε σε πιατέλα και τα καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο, για να τα διατηρήσουµε ζεστά.
Ρίχνουµε στην κατσαρόλα το κόκκινο κρασί και βράζουµε για 1 λεπτό, µέχρι να εξατµιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουµε τον ζωµό και βράζουµε για περίπου 10 λεπτά, µέχρι να µειωθεί στο µισό. Προσθέτουµε το βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύουµε για 1-2 λεπτά, µε το σύρµα, µέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα και να µην έχει σβόλους από το αλεύρι. Ρίχνουµε και τα υγρά που θα έχουν βγάλει τα φιλέτα στην πιατέλα. Βγάζουµε τα κρεµµυδάκια από την κατσαρόλα και τα απλώνουµε ολόγυρα από τα φιλέτα.
Στραγγίζουµε τα φρούτα και ρίχνουµε το σιρόπι τους µέσα στον ζωµό. Ανακατεύουµε καλά, αλατοπιπερώνουµε και περιχύνουµε µε τη σάλτσα τα φιλέτα και τα κρεµµυδάκια. Στολίζουµε µε τα φρούτα.