Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης
Αποθήκευση για αργότεραΈνα μοναδικό λαδερό με ποικιλία καλοκαιρινών λαχανικών. Από κολοκυθάκια και μελιτζάνες μέχρι πιπεριές και ντομάτες.
Υλικά
2 μέτριες πατάτες, σε κύβους 2 εκ.
2 μελιτζάνες φλάσκες, σε κύβους 2 εκ.
4 κολοκυθάκια, σε κύβους 2 εκ.
3 πράσινες πιπεριές, σε μέτρια καρέ
3 πιπεριές Φλωρίνης, σε μέτρια καρέ
2 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
5 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
10 μεγάλα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
100 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε μπριάμ λαχανικών φουρνιστό, σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
Τηγανίζουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια (αν δεν χωράνε όλα μαζί, τότε τα βάζουμε σε δόσεις) για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αδειάζουμε σε ένα μέτριο πυρέξ. Αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε ώστε να σκορπιστούν ομοιόμορφα.
Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 100 ml λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις πιπεριές και τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και την υπόλοιπη ρίγανη.
Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Την αδειάζουμε στο πυρέξ με τα λαχανικά.
Σκορπίζουμε και τα μυρωδικά και ψήνουμε στον ήδη ζεστό φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά στην επιφάνεια.