Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Αποθήκευση για αργότεραΈνα από τα αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας στην κλασική του εκδοχή. Μπορείτε να τον σερβίρετε ως κυρίως πιάτο, ή να τον κόψετε σε μικρά κομμάτια και τον βγάλετε σαν ένα πλούσιο μεζεδάκι.
Εύα Μαθιουδάκη
Υλικά
Για τον κιμά
- 750 γρ. κιμάς από αρνί ή μοσχάρι (σπάλα)
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 150 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές, αραιωμένος σε 300 ml νερό
- 5 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 1 ξυλάκι κανέλας 2-3 κόκκοι μπαχάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα λαχανικά
- 4 μεγάλες μελιτζάνες τσακώνικες, σε μακριές φέτες πάχους 1 εκ.
- 3 κολοκυθάκια, σε φέτες πάχους 0,5 εκ.
- 3 μέτριες πατάτες, σε φέτες πάχους 0,5 εκ.
- λάδι για το τηγάνισμα
Για την μπεσαμέλ
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα, ζεστό
- 2 κρόκοι αυγών
- 1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 150 γρ. κρητική γραβιέρα, τριμμένη
Διαδικασία
Λαχανικά
- Για να ετοιμάσουμε τον κλασικό μουσακά αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε λίγα λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους, ενόσω ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.
- Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε σε δόσεις τις φέτες πατάτας σε σχετικά μέτρια φωτιά (ιδεωδώς στους 140°C), μέχρι να μαλακώσουν, όχι να ροδίσουν.
- Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
- Παράλληλα, ζεσταίνουμε ένα μαντεμένιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σιγοψήνουμε τα κολοκυθάκια, χωρίς λιπαρή ουσία, για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν απαλά.
- Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι.
- Ξεπλένουμε τις φέτες μελιτζάνας, τις σκουπίζουμε καλά και τις σιγοψήνουμε και αυτές στο τηγάνι όπου ψήσαμε τα κολοκυθάκια για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν απαλά.
- Ξεπλένουμε τις φέτες μελιτζάνας, τις σκουπίζουμε καλά και τις σιγοψήνουμε και αυτές στο τηγάνι όπου ψήσαμε τα κολοκυθάκια για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν απαλά.
- Αφήνουμε όλα τα λαχανικά να στραγγίξουν καλά, όση ώρα ετοιμάζουμε τον κιμά και την μπεσαμέλ.
Κιμάς
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά με το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει σπυρωτός και να αλλάξει χρώμα.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον αραιωμένο πελτέ, τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 25 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα.
- Αποσύρουμε και αφαιρούμε την κανέλα, τις δάφνες και τα μπαχάρια.
- Προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Μπεσαμέλ
- Όση ώρα μαγειρεύεται ο κιμάς, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή κρέμα.
- Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να δέσει και να σχηματιστεί μια δεμένη, αλλά ελαφρώς ρευστή μπεσαμέλ.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους 2 κρόκους, το μισό τυρί, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Μουσακάς
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Αλείφουμε ένα βαθύ ταψί με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε τις πατάτες κολλητά, ώστε να μη μείνουν κενά.
- Καλύπτουμε με τον μισό κιμά και σκεπάζουμε με τα κολοκυθάκια.
- Απλώνουμε τον υπόλοιπο κιμά και από πάνω στρώνουμε τις φέτες μελιτζάνας.
- Τέλος, απλώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
- Ψήνουμε τον μουσακά για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε για 20-30 λεπτά να σταθεί το φαγητό προτού σερβίρουμε.