Τα τέλεια, ζουμερά, μοσχαρίσια μπιφτέκια. Σερβίρουμε συνοδεία πέστο μυρωνιών και κοπανιστής με αμύγδαλα.
Υλικά
Για τα μπιφτέκια
900 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά (ζητάμε από τον κρεοπώλη να αλέσει μαζί με τον κιμά και 100 γρ. λίπος, μοσχαρίσιο ή χοιρινό)
200 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
60 ml ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας ή 1 κουτ. σούπας ξερή
τα φύλλα από 5 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
60 γρ. ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού, μουλιασμένη και καλά στυμμένη
15 ml χυμός λεμονιού
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
10 γρ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά βούληση)
1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας, ανακατεμένος καλά με 30 ml ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένος πάγος
Για το πέστο μυρωνιών
1/2 σκελίδα σκόρδο
20 γρ. μυρώνια, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο ή ξερό
40 γρ. νιώτικο κεφαλοτύρι, τριμμένο
20 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα για 7-8 λεπτά στους 180°C
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
30 γρ. κοπανιστή
Μυστικά
Η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου προτείνει για συνοδευτικό των μπιφτεκιών να ανακατέψουμε σε ένα μπολ 300 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 6-7 ελιές της αρεσκείας μας και 6-8 λεπτές φέτες από κολοκυθάκι, ψημένες στα κάρβουνα. Συμπληρώνουμε με λίγο γιαούρτι αρωματισμένο με ψιλοκομμένα μυρωδικά της αρεσκείας μας.
Διαδικασία
Μπιφτέκια
Για να ετοιμάσουμε τα μοσχαρίσια μπιφτέκια με πέστο μυρωνιών και κοπανιστής ξεκινάμε και σε ένα τηγάνι σοτάρουμε, στο ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά, το ξερό κρεμμύδι για 5 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει.
Το αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού σε μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα μπιφτέκια (εκτός από τον τριμμένο πάγο) και τα ζυμώνουμε μέχρι τα υλικά να αναμειχθούν.
Προς το τέλος του ζυμώματος προσθέτουμε τον τριμμένο πάγο και ζυμώνουμε μέχρι να σκορπίσει ομοιόμορφα στο μείγμα.
Πλάθουμε 8-10 μπιφτέκια.
Ψήσιμο
Ετοιμάζουμε μέτρια προς δυνατή θράκα (το χέρι μας να αντέχει για περίπου 8 δευτερόλεπτα σε απόσταση 10 εκ. από τη σχάρα, την οποία έχουμε στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τη θράκα – ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
Λαδώνουμε ελαφρά τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε για 7-8 λεπτά από τη μία πλευρά.
Τα γυρίζουμε και ψήνουμε από την άλλη πλευρά για άλλα 4-6 λεπτά.
Πέστο
Χτυπάμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά, εκτός από την κοπανιστή, μέχρι να ετοιμάσουμε μια πάστα.
Την αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε την κοπανιστή και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε τα μπιφτέκια ζεστά και συνοδεύουμε με το πέστο και πίτες σουβλακιού.