Κείμενο: Μυρσίνη Λαμπράκη
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΚι όμως τα μήλα δεν είναι μόνο για τη ζαχαροπλαστική. Φτιάψτε τα μήλα γεμιστά με κιμά και θα έχετε ένα πρωτότυπο ορεκτικό για το κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι.
Υλικά
- 6 σκληρά ξινόμηλα
- 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 200 γρ. κιμάς χοιρινός
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 1⁄4 ποτήρι πετιμέζι ή 1 1⁄2 κ.σ. καστανή ζάχαρη διαλυμένη σε 1 1⁄2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 1 κ.γ. κόλιανδρο ξερό, τριμμένο
- 1 1⁄2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 6 γαρίφαλα
- 1 1⁄2 κ.σ. κουκουνάρια
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα γεμιστά μήλα με κιμά σε μια λεκανίτσα βάζετε τα δύο είδη κιμά, το κόλιανδρο, τα κουκουνάρια και το αλατοπίπερο κι ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
- Καθαρίζετε τα μήλα από τη φλούδα τους χωρίς να τα κόψετε.
- Με τον αποπυρηνωτή (το ειδικό εργαλείο με το οποίο αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα φρούτα) πιέζετε τα μήλα στο κέντρο ώστε να τα καθαρίσετε από τα κουκούτσια και παράλληλα να σχηματίσετε μια λακκούβα, που θα γεμίσετε έπειτα με το μείγμα του κιμά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C.
- Σ’ ένα πυρίμαχο σκεύος με καπάκι (π.χ. πήλινη γάστρα) ή σ’ ένα απλό ταψί που θα σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο (ειδικό για ψήσιμο) αραδιάζετε τα μήλα το ένα δίπλα στο άλλο.
- Καρφώνετε πάνω σε κάθε μήλο από ένα γαρίφαλο.
- Γεμίζετε τα μήλα με 1 κ.σ. από το μείγμα των κιμάδων (δεν πειράζει αν ξεχειλίζει η γέμιση) και τα περιχύνετε με το πετιμέζι (ή το κρασί με τη ζάχαρη) και το ελαιόλαδο.
- Τα σκεπάζετε και τα ψήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
- Υπολογίστε περίπου 30 ́ - 40 ́, αλλά ενδιαμέσως ελέγχετε την όψη των μήλων γιατί μπορεί να «αρπάξουν».