Περίσσεψε στο ψυγείο πανσέτα; Τη βάζουμε στη σάλτσα αυτής της μακαρονάδας και αυτόματα η νοστιμιά του πιάτου απογειώνεται.
Υλικά
- 500 γρ. ταλιατέλες
- 300 γρ. χοιρινή πανσέτα (όχι το αλλαντικό), σε λεπτές λωρίδες, πάχους περίπου 1 εκ.
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 300 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες (ή ντοματάκια ολόκληρα κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη)
- 50 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 1 κουτ. γλυκού σουμάκ (μπαχαρικό με σκούρο βυσσινί χρώμα και όξινη γεύση. Το βρίσκουμε σε μορφή σκόνης, σε καλά μπαχαράδικα), προαιρετικά
- 100 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη μακαρονάδα με πανσέτα και ρίγανη, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε την πανσέτα για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
- Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε την ντομάτα, 100 ml νερό, τη ρίγανη, το σουμάκ και αλατοπίπερο.
- Ανακατεύουμε απαλά, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η πανσέτα και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά για 1 - 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες της συσκευασίας.
- Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στη σάλτσα.
- Ανακατεύουμε να απορροφήσουν μέρος των υγρών της σάλτσας και αποσύρουμε.
- Σερβίρουμε με το τριμμένο τυρί σε μπολ, για να βάλει ο καθένας όσο θέλει.
- Συνοδεύουμε τη μακαρονάδα με πανσέτα και ρίγανη με πράσινη σαλάτα με ελιές και κάππαρη.