Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΟι Κινέζοι, που πήγαν ως μετανάστες στο Περού στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, εισήγαγαν τόσο τη σάλτσα σόγιας όσο και τη λογική του stir fry, του γρήγορου σοταρίσματος στο τηγάνι. Αυτό το λεπτοκομμένο μοσχάρι με λαχανικά στο τηγάνι είναι τόσο γρήγορο και νόστιμο, που σύντομα υιοθετήθηκε από όλους τους Περουβιανούς.
Josué Ascencio
Υλικά
300 γρ. μοσχάρι από στρογγυλό, σε λεπτές λωρίδες
1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
1 κουτ. γλυκού ξίδι λευκό
1 ντομάτα, χοντροκομμένη
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, χοντροκομμένο
100 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
4-5 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει καλά.
Ρίχνουμε το κρέας και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσει.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το ξίδι, την ντομάτα και το κρεμμυδάκι και συνεχίζουμε για λίγο το ανακάτεμα.
Ρίχνουμε τον ζωμό και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τη σόγια και ανακατεύουμε – η όλη διαδικασία στο τηγάνι πρέπει να κρατήσει 7-8 λεπτά, όχι παραπάνω, γιατί θα στεγνώσει το κρέας.
Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες και ρύζι.