Ψωνίστε μελιτζάνες και κολοκυθάκια και φτιάξτε αυτά τα λαζάνια με την ζουμερή και λαχταριστή σάλτσα τυριών. Απολαύστε τα με φίλους ή την οικογένειά σας.
Υλικά
500 γρ. λαζάνια
400 γρ. μελιτζάνες φλάσκες, καθαρισμένες, σε κύβους 1 εκ.
400 γρ. κολοκυθάκια, κατά προτίμηση με τους ανθούς τους, σε κυβάκια του 1 εκ. (οι ανθοί ψιλοκομμένοι)
500 γρ. κρητική ξινομυζήθρα, ανακατεμένη σε ένα μπολ με 30 ml νερό μέχρι να κομματιαστεί καλά
2 αυγά
25 γρ. (1 δισκάκι) φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, χοντροκομμένα
3 φλιτζ. τσαγιού έτοιμη σάλτσα ντομάτας (ή τριμμένες ώριμες ντομάτες)
250 γρ. νιώτικο κεφαλοτύρι
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε τα λαζάνια με θερινά λαχανικά και πλούσια σάλτσα τυριών προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στρώνουμε με λαδόκολλα το πιο μεγάλο ταψί που διαθέτουμε και βάζουμε εκεί τα κυβάκια μελιτζάνας και κολοκυθιού, καθώς και τους ψιλοκομμένους ανθούς.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε τα υλικά ομοιόμορφα στο ταψί.
Τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν απαλά (τα ανακατεύουμε και τα απλώνουμε πάλι, μια-δυο φορές, στη διάρκεια του ψησίματος για να ψηθούν ομοιόμορφα).
Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μυζήθρα με τα αυγά, τα μισά φύλλα βασιλικού, αλάτι και πιπέρι.
Ξεφουρνίζουμε το ταψί (χωρίς να σβήσουμε τον φούρνο) και βάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ.
Απλώνουμε 2-3 κουτ. σούπας ντομάτα σε ένα ταψί με διαστάσεις περίπου 25 x 30 εκ. και στρώνουμε από πάνω μία στρώση λαζάνια, σπάζοντας μερικά σε μικρότερα κομμάτια, αν χρειάζεται, για να χωρέσουν ακριβώς.
Σκορπίζουμε το 1/3 της ξινομυζήθρας και το ισιώνουμε με ελαστική σπάτουλα.
Ρίχνουμε τα μισά ψημένα λαχανικά, τον μισό από τον βασιλικό, το 1/3 από το νιώτικο κεφαλοτύρι και τη μισή ντομάτα.
Σκεπάζουμε με μία στρώση λαζάνια και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με άλλο 1/3 ξινομυζήθρας, τα υπόλοιπα λαχανικά, τον υπόλοιπο βασιλικό και άλλο 1/3 νιώτικο κεφαλοτύρι.
Σκεπάζουμε με μία τελευταία στρώση λαζάνια, την υπόλοιπη ξινομυζήθρα, που ισιώνουμε καλά, το υπόλοιπο νιώτικο και περιχύνουμε με την υπόλοιπη ντομάτα.
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και έπειτα σφιχτά με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε.
Ψήνουμε για 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» και να σταθεί για 15-20 λεπτά πριν σερβίρουμε.