Φαγητό εύκολο στη μεταφορά, χορταστικό, πεντανόστιμο και κόμφορτ, με τη θαλπωρή του σπιτικού τραπεζιού. Τρώγεται ζεστό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Υλικά
500 γρ. (1 πακέτο) λαζάνια
3 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου (τα κόβουμε εγκάρσια στη μέση και τα χτυπάμε ελαφρώς με τον μπάτη, το ειδικό σφυράκι για το χτύπημα των κρεάτων, ώστε να σχηματιστούν 6 λεπτά και πλατιά φιλέτα, σαν σνίτσελ)
700 γρ. μοτσαρέλα, χοντροτριμμένη (παραδοσιακό τυρί της νότιας Ιταλίας, φρέσκο, σχετικά μαλακό αι λαστιχωτό, με υπόλευκο χρώμα και απαλό άρωμα – η μοτσαρέλα ντι μπουφάλα γίνεται από το γάλα νεροβούβαλου και είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ενώ στην αγορά βρίσκουμε και από γάλα αγελάδος)
200 γρ. παρμεζάνα, χοντροτριμμένη
30 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
840 γρ. (2 κονσέρβες) ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στο μούλτι
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σάλτσα ντομάτας
Για να ετοιμάσουμε τα λαζάνια με κοτόπουλο σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς
Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 1/2 λεπτό, ίσα να αρωματίσει το λάδι.
Ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.
Βάζουμε τον δυόσμο, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Λαζάνια
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά για 2-3 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς.
Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε με φρέσκο νερό και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε (σε δόσεις) το κοτόπουλο για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
Το βγάζουμε σε ένα σκεύος, τα αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε περίπου 1 κουτάλα της σούπας από τη σάλτσα ντομάτας στο ταψί και την απλώνουμε ώστε να καλύψει όλο τον πυθμένα
Σκορπίζουμε λίγη από την παρμεζάνα και από πάνω βάζουμε μία στρώση λαζάνια.
Ρίχνουμε ομοιόμορφα άλλη μία κουτάλα της σούπας από τη σάλτσα ντομάτας, λίγη παρμεζάνα και απλώνουμε τη μισή ποσότητα από το κοτόπουλο.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και καλύπτουμε με την τελευταία στρώση λαζάνια.
Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα, σκορπίζουμε την υπόλοιπη παρμεζάνα και καλύπτουμε ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια με τη μοτσαρέλα
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε κομμάτια στο μέγεθος του μπολ που θα το μεταφέρουμε.