Εκτός από τα κουπέπια, τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, στην Κύπρο γεμίζουν με κιμά, ρύζι και μπόλικα μυρωδικά και μεγάλα, αφράτα ξερά κρεμμύδια. Θεωρείται οικογενειακό φαγητό, αλλά και μεζές περιωπής.
Υλικά
- 3 κιλά μεγάλα ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και ολόκληρα
- 250 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1.200 γρ. κιμάς από μοσχαρίσια ελιά
- 800 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 400 ml χυμός ντομάτας
- 200 γρ. ρύζι γλασέ
- 2 μάτσα μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 μάτσο δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος
- 1 λίτρο σπιτικός ζωμός κοτόπουλου
- 150 ml χυμός λεμονιού
- 200 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα γεμιστά κρεμμύδια με κιμά, κάνουμε μια κάθετη τομή βάθους περίπου 2 εκ. σε κάθε κρεμμύδι με ένα κοφτερό μαχαίρι και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει έντονα, για 7-8 λεπτά ή μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια για περίπου 5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε.
- Αφαιρούμε μία μία όλες τις εξωτερικές φλούδες του κρεμμυδιού, ώστε να μείνουν ολόκληρες και ακέραιες, χωρίς να σκιστούν – έχουν μαλακώσει όσο πρέπει με το βράσιμο. Τις αφήνουμε στην άκρη. Προσοχή: μόνο τα εξωτερικά 4-5 φύλλα από κάθε κρεμμύδι θα χρησιμοποιήσουμε για το γέμισμα. Τα υπόλοιπα τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στη γέμιση.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί τον κιμά, τα 250 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα υπόλοιπα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, την τριμμένη ντομάτα, το ρύζι, τον χυμό λεμονιού, το μισό λάδι και τα αρωματικά και αλατοπιπερώνουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα των κρεμμυδιών και βάζουμε στο εσωτερικό τους από 1 γεμάτη κουτ. σούπας γέμιση. Τα φύλλα είναι ήδη λυγισμένα, καμπύλα και αγκαλιάζουν εύκολα τη γέμιση εντός τους. Εμείς απλώς τα σφίγγουμε λίγο, για να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
- Τα στρώνουμε στο κέντρο του ταψιού και τα τακτοποιούμε το ένα δίπλα στο άλλο.
- Περιχύνουμε με τον χυμό ντομάτας, το υπόλοιπο λάδι και τον ζωμό κοτόπουλου μέχρι να καλυφθούν τα κρεμμύδια.
- Σκεπάζουμε πολύ καλά με λαδόκολλα και έπειτα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2 ώρες και 30 λεπτά.
- Συνοδεύουμε τα γεμιστά κρεμμύδια με πρόβειο γιαούρτι και προζυμένιο ψωμί.