Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΗπειρώτικη πίτα με χωριάτικα φύλλα και γέμιση κοτόπουλου. Τη συνταγή για την αυθεντική κοτόπιτα μας έδωσε η Βησσανιώτισσα κ. Ισμήνη Τριανταφύλλου-Μούκα.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο περίπου
- 1½ κιλό, κομμένο σε 6 μερίδες
- 1 κιλό κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε ψιλά καρέ
- 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 8 φύλλα πλαστά (βλέπε βασική συνταγή για χωριάτικο φύλλο) - λίγο μεγαλύτερα από τη διάμετρο του ταψιού, ή χωριάτικα φύλλα του εμπορίου
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος ή ελαιόλαδο + επιπλέον, για άλειμμα των φύλλων
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν.Ρίχνουμε 1,5 λίτρο νερό, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε το κοτόπουλο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά και να βγαίνουν εύκολα τα κόκαλα από το ψαχνό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε το κοτόπουλο, το καθαρίζουμε από πέτσα και κόκαλα και το ξεψαχνίζουμε, κόβοντάς το σε μικρά κομμάτια. Αφήνουμε το ζωμό με τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα να κρυώσει. Υπολογίζουμε ότι μας έχει μείνει τουλάχιστον 1 λίτρο (5 φλιτζ. τσαγιού) υγρό.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον ζεστό νερό. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, τα ρίχνουμε στο ζωμό με τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε απαλά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Bουτυρώνουμε ελαφρώς το ταψί και καλύπτουμε τον πάτο του με 1 φύλλο, το βουτυρώνουμε και συνεχίζουμε με άλλα δύο φύλλα, επίσης βουτυρωμένα. Σκορπίζουμε το 1/3 από το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με 1 κουτάλα της σούπας από το ζωμό. Καλύπτουμε με 1 φύλλο και σκορπίζουμε άλλο 1/3 από το κοτόπουλο και το ζωμό. Από πάνω βάζουμε άλλο 1 φύλλο, το υπόλοιπο κοτόπουλο και ζωμό, και σκεπάζουμε με 3 φύλλα, επίσης βουτυρωμένα ένα-ένα. Γυρίζουμε τα περισσεύματα των φύλλων και φτιάχνουμε ένα κορδόνι περιμετρικά του ταψιού. Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στο φούρνο για περίπου 45΄ - 50΄ ή μέχρι να ροδίσει.