Αγαπητό και διάσημο πιάτο της βόρειας Ίνδίας, με μαριναρισμένο κοτόπουλο, μπαχαρικά και πλούσια χρυσαφένια σάλτσα με ντομάτα, κρέμα και αμύγδαλα.
Υλικά
700 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, σε κύβους 3-4 εκ.
Για τη μαρινάδα
2 κουτ. γλυκού πάπρικα πικάντικη σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη
2 κουτ. σούπας έτοιμο μείγμα garam masala
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
4 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος κόλιανδρος
150 ml στραγγιστό γιαούρτι, της αρεσκείας μας
λίγο αλάτι
Για τη σάλτσα
1 κουτ. σούπας λάδι
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 καψάκια καρδάμωμο (κακουλέ), χοντροκοπανισμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
400 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, χοντροκομμένα
1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1 κουτ. σούπας έτοιμο μείγμα garam masala
1/2 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αμύγδαλα λευκά, θρυμματισμένα στον πολυκόφτη
350 ml κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος κόλιανδρος
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το κοτόπουλο tikka masala, ξεκινάμε ανακατεύοντας όλα τα υλικά της μαρινάδας σε βαθύ μπολ μέχρι να αναμειχθούν. Ρίχνουμε τους κύβους κοτόπουλου και ανακατεύουμε καλά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε όλο το βράδυ να μαριναριστούν.
Την επομένη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Περνάμε το κοτόπουλο σε τέσσερα μεταλλικά σουβλάκια. Λαδώνουμε ελαφρώς τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούμε στην ψηλότερη θέση. Από κάτω στερεώνουμε ένα ταψί, ώστε να πέφτουν μέσα τα υγρά του ψησίματος και να μη λερώσουμε τον φούρνο. Βάζουμε τα σουβλάκια στη σχάρα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί τελείως το κοτόπουλο και να ροδίσει στις άκρες.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα καψάκια του κάρδαμου και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να αρχίσει να ροδίζει.
Προσθέτουμε το γιαούρτι στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε την κανέλα, το garam masala, το τσίλι και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό. Προσθέτουμε ανακατεύοντας την κρέμα γάλακτος και τα αμύγδαλα, και στη συνέχεια τα ψημένα κομμάτια κοτόπουλου tikka. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά ή μέχρι να αναμειχθεί το κοτόπουλο με τα υπόλοιπα υλικά.
Πασπαλίζουμε με τα φύλλα κόλιανδρου και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.