Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΤον καιρό της θητείας του ως πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, ο Κριστόφ Σαντεπί μας έφτιαξε αυτό το κουνέλι στην μικρή κουζίνα του δεύτερου ορόφου της πρεσβείας, την οποία χρησιμοποιούσε κυρίως εκείνος. «Το φαγητό είναι μια σπουδαία υπόθεση, που μας δένει με αυτούς που αγαπάμε. Όταν τρώμε μόνοι μας απλώς διατρεφόμαστε. Όταν έχουμε συντροφιά, δεν τρώμε, αλλά μοιραζόμαστε. Ένα από τα πράγματα που με συγκινεί ιδιαίτερα στην πατρίδα σας είναι πως όλα τα πιάτα στο τραπέζι είναι για να μοιράζονται στους συνδαιτυμόνες. Αυτό ισχύει στο οικογενειακό τραπέζι αλλά και στις εξόδους με φίλους. Στη Γαλλία, ο καθένας παραγγέλνει το δικό του πιάτο και περιορίζεται σε αυτό. Εδώ, είναι μια τελετουργία μοιράσματος», μας είπε.
Κριστόφ Σαντεπί
Υλικά
- 1 κουνέλι 1.200-1.300 γρ., σε μερίδες
- 50 γρ. μουστάρδα απαλή
- 150 γρ. κρεμ φρες (ή sour cream ή ξινόκρεμα ή κρέμα γάλακτος)
- 4 κουτ. σούπας λευκό, ξηρό κρασί
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κουνέλι με μουστάρδα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200° C και καλύπτουμε ένα μέτριο πυρέξ με αλουμινόχαρτο, έτσι ώστε να προεξέχουν αρκετά οι άκρες του.
- Ρίχνουμε το κρασί και βάζουμε από πάνω το κουνέλι. το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με 2 κουτ. σούπας από τη μουστάρδα. διπλώνουμε τις άκρες του αλουμινόχαρτου και κλείνουμε σαν πακετάκι.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κουνέλι. Ξεφουρνίζουμε, ανοίγουμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο και βάζουμε το κουνέλι σε πιατέλα.
- Αδειάζουμε το ζουμί που έχει μείνει στο αλουμινόχαρτο σε κατσαρολάκι και το ανακατεύουμε με την υπόλοιπη μουστάρδα και την κρεμ φρες.
- Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα το κουνέλι και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με πατάτες βραστές, που τις έχουμε περάσει λίγο από το τηγάνι με λίγο βούτυρο.