Κλασικό κι αγαπημένο οικογενειακό φαγητό, το φουρνιστό κοτόπουλο εδώ μαγειρεύεται σε μια πολύ γευστική σάλτσα κρασιού και έχει για παρέα μελωμένα ντοματίνια.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο, 1 1⁄2 κιλό, σε 8-10 κομμάτια
- 1 1⁄2 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- 50 γρ. ντοματίνια (προαιρετικά)
- 2 ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
- 5 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
- 2 φύλλα δάφνης
- 250 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα
- 250 ml λευκό κρασί, ξηρό
- 50 ml χυμός πορτοκαλιού
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο, κοπανισμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες και σάλτσα κρασιού προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα ταψί βάζουμε το κοτόπουλο, τις πατάτες, τα ντοματίνια (αν βάλουμε), το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη,150 ml νερό, το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο με τις πατάτες σε πιατέλα.
- Αδειάζουμε τα υγρά του ταψιού σε κατσαρολάκι.
- Προσθέτουμε το κρασί, τον χυμό, 200 ml νερό, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 8-10 λεπτά, μέχρι να μειωθούν τα υγρά στο μισό.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα το φαγητό.