Μια ιδιαίτερη συνταγή, light –έχει 358 Kcal/μερίδα– και θρεπτική. Όπως μας λέει η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος, τα φύλλα αμπέλου, ο διατροφικός πρωταγωνιστής αυτού του πιάτου, αποτελούν εξαιρετική πηγή φαινολικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές επιδράσεις. Παράλληλα, βοηθούν στον έλεγχο των φλεγμονωδών διαταραχών, των αιμορραγιών και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Υλικά
- 250 γρ. αμπελόφυλλα από βάζο ή φρέσκα
- 700 γρ. φιλέτο κοτόπουλο από στήθος, σε κύβους 3 εκ.
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 μάτσο μάραθος ή άνηθος, ψιλοκομμένος, με τα τρυφερά κοτσάνια του
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο
- 200 γρ. γαλοτύρι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 40 ml χυμός λεμονιού
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο τυλιχτό σε αμπελόφυλλα με βότανα και γαλοτύρι σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει, ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα για περίπου 1/2-1 λεπτό.
- Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Απλώνουμε σε λεία επιφάνεια ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο (περίπου 35 x 75 εκ.) και από πάνω μια λαδόκολλα ίδιων διαστάσεων.
- Πάνω στη λαδόκολλα στρώνουμε τα αμπελόφυλλα το ένα πάνω στο μισό του άλλου, έτσι ώστε να καλύψουν την επιφάνεια της λαδόκολλας, αφήνοντας 5 εκ. κενό περιμετρικά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα στρώνουμε πάνω στα αμπελόφυλλα.
- Ρίχνουμε από πάνω τα κρεμμυδάκια, τον μάραθο, τον δυόσμο και το μισό ελαιόλαδο.
- Διπλώνουμε με τα αμπελόφυλλα σε ρολό και το τυλίγουμε καλά με τη λαδόκολλα και έπειτα με το αλουμινόχαρτο.
- Βάζουμε σε ένα ταψί που να το χωράει ακριβώς, ρίχνουμε μέσα στο ταψί 1/2 ποτήρι ζεστό νερό και ψήνουμε για 1 ώρα.
- Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό για να μην καεί το ταψί.
- Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρολό μέσα στον φούρνο για 15 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε, ξετυλίγουμε προσεκτικά και κόβουμε σε 4 φέτες.
- Μοιράζουμε και απλώνουμε το γαλοτύρι σε 4 πιάτα, από πάνω βάζουμε τις φέτες κοτόπουλου, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.