Όταν λέμε «κάρι» εδώ εννοούμε μια πάστα με βάση ένα πλούσιο μείγμα μπαχαρικών και μια συνδετική βάση, όπως πάστα ντομάτας ή κάποιου φρούτου, αλλά και φυτικό γάλα (καρύδας, αμυγδάλου, σόγιας). Η ποικιλία είναι τεράστια, ανάλογα με τη χώρα από όπου προέρχεται, ωστόσο η βασική ιδέα είναι κοινή και πάνω της μπορούμε να πειραματιστούμε ατελείωτα.
Υλικά
12 φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου
3-4 καυτερές πράσινες πιπερίτσες
200 γρ. αμύγδαλα, αλεσμένα στον πολυκόφτη σε σκόνη (υπάρχει και έτοιμη συσκευασμένη σκόνη αμυγδάλου, την οποία βρίσκουμε συχνά ως «αλεύρι αμυγδάλου»)
300 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
3 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
500 ml ζωμός κοτόπουλου
30 ml ελαιόλαδο
300 γρ ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σποράκια καρδάμωμο (οι κάψες τους, ολόκληρες)
1 ξυλάκι κανέλα
4 κουτ. γλυκού μείγμα γκαράμ μασάλα (ινδικό μείγμα μπαχαρικών – σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπαχαράδικα)
3 καρφάκια γαρίφαλο
200 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
1 μάτσο φρέσκος κόλιανδρος (ή μαϊντανός), ψιλοκομμένος
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κοτόπουλο στο φούρνο με κάρι αμυγδάλου και γιαούρτι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη τις πιπερίτσες, τα αμύγδαλα, το τζίντζερ, το σκόρδο και τον ζωμό, μέχρι να γίνουν μια λεία πάστα.
Σε μια κατσαρόλα (που να μπορεί να μπει και στον φούρνο) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το καρδάμωμο, την κανέλα, το γκαράμ μασάλα και το γαρίφαλο και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να σκορπίσουν τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε την πάστα αμυγδάλου και μαγειρεύουμε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να κοχλάζει.
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα μπούτια κοτόπουλου και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι το μείγμα της κατσαρόλας να κολλήσει επάνω τους.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με το καπάκι της και τη μεταφέρουμε στον φούρνο. Αν δεν έχουμε κατσαρόλα κατάλληλη για φούρνο, μεταφέρουμε όλο το περιεχόμενό της σε γάστρα ή βαθύ ταψί και σκεπάζουμε με καπάκι ή σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί μέχρι μέσα το κοτόπουλο.
Ξεφουρνίζουμε και προσθέτουμε το γιαούρτι. Μεταφέρουμε το σκεύος ξανά στο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια φωτιά, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί το γιαούρτι και να ενωθεί με τη σάλτσα.
Μοιράζουμε σε πιάτα και σκορπίζουμε τον κόλιανδρο. Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.