Αγαπημένος συνδυασμός το κοτόπουλο με φασολάκια. Εδώ μαγειρεύεται στην κατσαρόλα με μια σταλιά τσίλι για ένταση και δυόσμο για φρεσκάδα.
Υλικά
1 μέτριο κοτόπουλο, κομμένο σε 4-6 κομμάτια-μερίδες (εκτός ψυγείου για 30 λεπτά)
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
10 γρ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο, ψιλοκομμένο
1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη (ή λίγο πιπέρι καγιέν)
750 γρ. φασολάκια (μπαρμπούνια, τσαουλιά ή άλλα), καθαρισμένα
800 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, ολόκληρα
λίγο ξύσμα λεμονιού
90 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κοτόπουλο κατσαρόλας με φασολάκια και δυόσμο, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας τα κομμάτια κοτόπουλου.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά 40 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια κοτόπουλου με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το τζίντζερ, την πιπερίτσα (ή το πιπέρι καγιέν), τα φασολάκια και αλατοπίπερο για 15 λεπτά.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τον μαϊντανό και λίγο ακόμα αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Ελέγχουμε το φαγητό στη διάρκεια του μαγειρέματος και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, ζεστό.
Τέλος, ρίχνουμε τον δυόσμο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ξύσμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σείουμε ελαφρά την κατσαρόλα και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με τυρί φέτα και χωριάτικο ψωμί.