Κείμενο: Αλέξανδρος Παπανδρέου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜια υπέροχη, βελούδινη, γευστική και αρωματική σούπα με κολοκύθα, τζίντζερ, κάρι και μοσχοκάρυδο.
Υλικά
- περίπου 1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη, κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, στα 6
- 2 μεσαία καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά
- 2 1/2 φλιτζ. τσαγιού γάλα
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, ή 1 κουτ. σούπας σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κάρι σε σκόνη
- 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
- Για την κρεμώδη κολοκυθόσουπα ξεκινάμε και ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το τζίντζερ, το κάρι και το μοσχοκάρυδο.
- Σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την κολοκύθα και τα καρότα, ανακατεύουμε και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για ακόμη 2 - 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά τα υλικά.
- Αφήνουμε τη σούπα να κοχλάσει και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μη φουσκώσει το γάλα και χυθεί.
- Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς η κολοκύθα και τα καρότα.
- Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε λίγα- λίγα τα υλικά στον κάδο του μπλέντερ, προσθέτοντας κάθε φορά και λίγο υγρό από την κατσαρόλα.
- Όσο υγρό περισσέψει το κρατάμε κατά μέρος.
- Περνάμε τον πολτό από ψιλό σουρωτήρι (σινουά ή ψιλή σήτα) και τον μεταφέρουμε στην κατσαρόλα, που έχουμε εν τω μεταξύ καθαρίσει.
- Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα, προσθέτουμε λίγο από το υγρό που κρατήσαμε στην άκρη (ή βραστό νεράκι), ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σούπα να πάρει μια βράση.
- Αν είναι πολύ αραιή, τη βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε.
- Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δοκιμάζουμε.
- Σερβίρουμε σε μπολάκια και γαρνίρουμε με φρεσκοτηγανισμένους σε λίγο λάδι κύβους ψωμιού (κρουτόν).