Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
1/2 κιλό κολοκυθάκια (λεπτά)
100 γρ. ψωμί τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο
Για τη σάλτσα ντομάτας
600 γρ. ντομάτες (ώριμες)
1 μέτριο κρεμμύδι
30 γρ. ελαιόλαδο
20 γρ. φύλλα βασιλικού
αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε πρώτα τη σάλτσα ντομάτας, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθεί και προσθέτουμε τις ντομάτες, κομμένες σε κομματάκια, αλάτι και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε, μισο-σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας πού και πού. Χαμηλώνουμε στη συνέχεια τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τον βασιλικό, ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.
Καθαρίζουμε το σκόρδο και το ψιλοκόβουμε. Το ανακατεύουμε με το τριμμένο ψωμί και απλώνουμε το μείγμα στον πάτο ενός ταψιού με διαστάσεις περίπου 20x30εκ.
Πλένουμε τα κολοκυθάκια, κόβουμε τις άκρες και τα ξύνουμε ελαφρά με μαχαίρι. Τα κόβουμε στη μέση και χαράζουμε το άσπρο μέρος. Τα τοποθετούμε στο ταψί πάνω στο ψωμί, με το κομμένο μέρος προς τα πάνω. Βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας πάνω στα κολοκυθάκια χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα. Ξεσκεπάζουμε στη συνέχεια το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μισή ώρα ακόμα. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή κρύο.