Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΠληθωρικό φαγητό για κυριακάτικα και γιορτινά τραπέζια ο κόκκορας, γεμιστός με πλιγούρι, σταφίδες και πράσα.
Υλικά
- 1 κόκορας
- περίπου 2-2,5 κιλά τα συκωτάκια από τον κόκορα, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 5 πράσα, ψιλοκομμένα
- 100 ml λευκό κρασί, ξηρό
- 200 γρ. πλιγούρι ψιλό
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 5-6 φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
- ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
- 1/3 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 40 γρ. σταφίδες μαύρες
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη γαρνιτούρα
- 1 κιλό πατάτες baby, καλά πλυμένες
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
- 4-5 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένo
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- 40 ml χυμός λεμονιού
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τον κόκκορα με πλιγούρι, σταφίδες και πράσα, ξεκινάμε αλείφοντας με το μισό λάδι τον κόκορα και έπειτα τον αλατοπιπερώνουμε.
- Τυλίγουμε σε λαδόκολλα, βάζουμε σε ταψί που να τον χωράει (αλλά να χωράει και στο ψυγείο) και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
- Βγάζουμε τον κόκορα από το ψυγείο και τον αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα συκωτάκια με το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα πράσα και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε το πλιγούρι, τα μυρωδικά, το ξύσμα, την κανέλα, τις σταφίδες, 120 ml νερό και αλατοπίπερο.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι η γέμιση να απορροφήσει τα υγρά.
- Γεμίζουμε με το μείγμα την κοιλιά του κόκορα και κλείνουμε το άνοιγμα, όσο γίνεται, με οδοντογλυφίδες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Γαρνιτούρα+ψήσιμο
- Ανακατεύουμε τις πατάτες με όλα τα υλικά της γαρνιτούρας και τις απλώνουμε σε ταψί.
- Λαδώνουμε τη σχάρα του φούρνου, βάζουμε επάνω τον κόκορα και το ταψί με τις πατάτες από κάτω.
- Ψήνουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα. Ανά μισή ώρα, αλείφουμε με ένα πινέλο τον κόκορα με τα υγρά από το ταψί.
- Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν το πουλερικό και οι πατάτες.