Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΈνα λαχταριστό, πληθωρικό πιάτο με βιεννέζικο αέρα. Σιγοβράζουμε τα κότσια από την προηγούμενη μέρα, για να κερδίσουμε χρόνο. Η ζεστή πατατοσαλάτα τους πάει πολύ!
Δημήτρης Κοντόπουλος
Υλικά
- 2 χοιρινά κότσια (το βάρος τους κυμαίνεται από 1.300 έως 1.800 γρ. το καθένα)
- 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
- 1 κουτ. σούπας κέτσαπ
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας για τις πατάτες
- 10 μέτριες πατάτες με τη φλούδα, καλά πλυμένες
- 1 μάτσο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (ή το πράσινο μέρος από 5-6 χλωρά κρεμμυδάκια)
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε πολύ ψιλά καρέ
- 250 γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί (τύπου σεβρ ή άλλο της αρεσκείας μας)
- 1 κουτ. σούπας πευκόμελο ή άλλο σκούρο μέλι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε γλασαρισμένα κότσια με ζεστή πατατοσαλάτα και κατσικίσιο τυρί, ξεκινάμε από την προήγουμενη μέρα.
- Βάζουμε τα κότσια σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό. Βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα στεγνώνουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε τη σόγια, τη ζάχαρη, την κέτσαπ, τις 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και αλατοπίπερο ( το αλάτι με προσοχή, γιατίη σόγια είναι αλμυρή).
- Αλείφουμε με το μείγμα τα κότσια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
Την ημέρα του σερβιρίσματος
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βάζουμε σε ένα ταψί τα κότσια μαζί με τη μαρινάδα τους και ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Σε τακτά διαστήματα, με ένα κουτάλι τα περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες σε μέτρια φωτιά για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σχοινόπρασο, το λάδι, τα κρεμμύδια, το τυρί, το μέλι και αλατοπίπερο. Αν χρειάζεται το μείγμα να γίνει πιο ρευστό, προσθέτουμε λίγο λάδι.
- Στραγγίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε ροδέλες (με τη φλούδα) και τις στρώνουμε σε πυρέξ.
- Περιχύνουμε με το μείγμα μελιού-τυριού και ψήνουμε στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα, για 20 λεπτά. Σερβίρουμε τα κότσια ζεστά με τις πατάτες.