Με την πλούσια και πικάντικη γεύση τους τα αρνίσια κεμπάπ ταιριάζουν θαύμα με τις ανάμεικτες πατάτες, απλές και γλυκοπατάτες, και δροσίζουν απολαυστικά με τη σάλτσα γιαουρτιού.
Υλικά
Για τα κεμπάπ
- 600 γρ. κιμάς αρνίσιος, από μπούτι και σπάλα (ζητάμε από τον κρεοπώλη να αλέσει το ψαχνό μαζί με λίγο από το εξωτερικό λίπος τους)
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 100 ml ελαιόλαδο
- 3 φέτες ψωμί, μουλιασμένες και στυμμένες
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας σουμάκι
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 καψάκια καρδάμωμο, κοπανισμένα
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα πικάντικη
- 400 γρ. ντοματίνια, χτυπημένα στον πολυκόφτη
- 1 κονσέρβα ολόκληρα τοματάκια, λιωμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες
- 700 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες λεπτές κυδωνάτες
- 500 γρ. γλυκοπατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
- 80 ml ελαιόλαδο
- ξύσμα από 1 λάιμ
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα γιαούρτι με σουμάκι
- 200 γρ. πρόβειο γιαούρτι, στραγγιστό
- 1 κουτ. σούπας σουμάκι
- 1 κουτ. γλυκού καλό ξίδι
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι καγιέν
Διαδικασία
Σάλτσα
- Για τη σάλτσα, σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι με αλάτι και το καρδάμωμο, σε σχετικά χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει.
- Ρίχνουμε το σκόρδο και την πάπρικα και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε τα ντοματίνια με τους χυμούς τους, καθώς και τα ντοματάκια κονσέρβας, και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά με ανοιχτή κατσαρόλα, για περίπου 30 λεπτά.
Σάλτσα γιαουρτιού
- Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και αφήνουμε στο ψυγείο.
Κεμπάπ
- Ζυμώνουμε σχολαστικά όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και με λαδωμένες παλάμες πλάθουμε κεμπάπ βάρους 70 γρ. έκαστο.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο σχαροτήγανο και ψήνουμε τα κεμπάπ σε δόσεις, για 5-6 λεπτά, μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα.
- Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο γκριλ (για 15-25 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο).
Πατάτες και γλυκοπατάτες
- Βάζουμε τις πατάτες σε πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε το μισό λάδι και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30 λεπτά.
- Στο μεταξύ, βάζουμε σε μπολ τις γλυκοπατάτες και ανακατεύουμε με το υπόλοιπο λάδι και μπόλικο αλατοπίπερο.
- Ξεφουρνίζουμε το ταψί με τις μισοψημένες πατάτες, προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-35 λεπτά ή μέχρι να γίνουν.
- Ξεφουρνίζουμε, τις πασπαλίζουμε με το ξύσμα λάιμ, τακτοποιούμε από πάνω τα κεμπάπ και περιχύνουμε με την κόκκινη σάλτσα.
- Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα γιαουρτιού και σερβίρουμε μέσα από το σκεύος.