Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤριών λογιών κιμάδες, κουκουνάρι και μουστάρδα στη «ζύμη», ελαφρύ τηγάνισμα, τελείωμα στον φούρνο με αρωματικό μείγμα γιαουρτιού. Είναι απίθανοι αυτοί οι κεφτέδες!
Υλικά
Για τους κεφτέδες
- 350 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος + 350 γρ. κιμάς χοιρινός + 350 γρ. κιμάς αρνίσιος, όλοι από σπάλα, περασμένοι δύο φορές από τη μηχανή
- 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοτριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- 2 αυγά
- 200 γρ. ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη, στυμμένη
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
- 1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλεύρι για το πανάρισμα
- λάδι για το τηγάνισμα
Για το μείγμα γιαουρτιού – ξύγαλου
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 150 γρ. ξύγαλο Σητείας (δροσερό φρέσκο αλειφωτό τυρί - σε παντοπωλεία και deli) ή νιβατό ή κατίκι
- 20 ml ελαιόλαδο
- 1 κρόκος αυγού
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένος δυόσμος
Για τις πικάντικες πίτες
- 1-2 μεγάλες αραβικές πίτες, σε μικρά τρίγωνα
- 1/2 σκελίδα σκόρδου, ψιλοτριμμένη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/4 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1/4 κουτ. γλυκού σουμάκι (ξινούτσικο μπαχαρικό με σκούρο κόκκινο χρώμα - σε μπαχαράδικα και παντοπωλεία)
- 1/2 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο και φρέσκο θυμάρι, ανακατεμένα
Διαδικασία
Κεφτέδες
- Για να φτιάξουμε κεφτέδες τηγανητούς και ψητούς με κρούστα γιαουρτιού και τραγανές πικάντικες πίτες, αρχικά ζυμώνουμε, σε ένα μπολ, για 5 λεπτά τους κιμάδες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ρίγανη, τα αυγά, το ψωμί, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το κουκουνάρι, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο μείγμα.
- Το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον, να νοστιμίσει ο κιμάς.
- Πλάθουμε κεφτέδες μέτριου μεγέθους, περίπου όσο ένα μεγάλο καρύδι, και τους πιέζουμε να πλατύνουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (2 εκ. από τον πάτο του σκεύους) και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
- Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε μικρές δόσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
- Τους μεταφέρουμε σε ένα μέτριο ταψί, λαδωμένο.
Πίτες
- Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο, το λάδι, όλες τις μυρωδιές.
- Έπειτα, αλείφουμε τις κομμένες πίτες.
- Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150° C, για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Μείγμα γιαουρτιού + ψήσιμο
- Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200° C.
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
- Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα πάνω και ανάμεσα στους κεφτέδες.
- Ψήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι το μείγμα να ροδίσει.
- Σερβίρουμε, τους κεφτέδες, με τις πίτες και ντοματοσαλάτα με ξερό κρεμμύδι και μαϊντανό.