Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Αποθήκευση για αργότεραΜια πλούσια πικάντικη σάλτσα είναι αυτό το φαγητό, ιδανικό για το βάλουμε πάνω από πουρέ, ένα αφράτο ρύζι αλλά και πάνω από ψητά λαχανικά.
Παναγιώτης Σιαφάκας
Υλικά
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας σκόρδο, ψιλοκομμένο
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
1 κουτ. σούπας έτοιμο μείγμα garam masala
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
20 γρ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
250 γρ. ντομάτα κονκασέ
100 γρ. κρέμα καρύδας
2 κουτ.σούπας ζωμός λαχανικών
350 γρ. καπνιστή πέστροφα (φιλέτο), κομμένη σε μικρότερα κομμάτια
Για το σερβίρισμα
λίγος φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
200 γρ. papadums (λεπτές, τραγανές πίτες που συνοδεύουν σαλτσάτα φαγητά)
1/2 πράσινο μήλο, ψιλοκομμένο
1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
ελαιόλαδο
Εναλλακτική πρόταση σερβιρίσματος
Αν θέλουμε, μπορούμε να σερβίρουμε το κάρι με έναν γρήγορο πιρουνιαστό πουρέ πατάτας. Βράζουμε 1/2 κιλό πατάτες, κομμένες σε ροδέλες, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 15 λεπτά). Τις σουρώνουμε και τις σπάμε με ένα πιρούνι, προσθέτοντας 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας ξίδι και αλατοπίπερο.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το κάρι με καπνιστή πέστροφα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τον κουρκουμά, το garam masala και το κύμινο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Στη συνέχεια ρίχνουμε το τζίντζερ και το τσίλι και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό. Σβήνουμε με την ντομάτα, προσθέτουμε την κρέμα καρύδας και τον ζωμό και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε την πέστροφα, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε.
Σερβίρουμε το κάρι πέστροφας σε μπολ, πασπαλίζοντας με λίγο φρέσκο κόλιανδρο, τα κομματάκια μήλου και το τσίλι. Συνοδεύουμε με τα papadums, τα οποία τηγανίζουμε σε λίγο λάδι για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να φουσκώσουν.