Μελωμένο φαγάκι με λαχταριστά καλαμαράκια, πλούσια ντοματένια σάλτσα μαγειρεμένα με κριθαράκι και μπόλικη φέτα.
Υλικά
8-10 μέτρια καλαμάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες πάχους 2 εκ.
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
350 γρ. κριθαράκι χοντρό
50 ml λευκό, ξηρό κρασί
100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε καλαμάρια γιουβέτσι, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια κατσαρόλα, το λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε τα καλαμάρια για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
- Ρίχνουμε την πιπεριά, το κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε τη ντομάτα, αλατοπίπερο και 250 ml νερό ζεστό.
- Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια.
- Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το κριθαράκι και βράζουμε για 8-9 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Στραγγίζουμε και αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα καλαμάρια.
- Προσθέτουμε τη φέτα, ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν.
- Μαγειρεύουμε για άλλα 8-10 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο το φαγητό να σταθεί και σερβίρουμε τα καλαμάρια γιουβέτσι.