Hash brown για τους Αμερικανούς, ρόστι για τους Σκανδιναβούς, τορτίγιες για τους Ισπανούς και φρουτάλιες για εμάς, οι πατατοτηγανίτες, με μικρές τροποποιήσεις ανά τόπο, είναι νόστιμες και ιδανικές για ένα κυριακάτικο μπραντς ή για ένα γρήγορο γεύμα.
Υλικά
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
100 γρ. αρακάς
200 γρ. πρόβειο γιαούρτι + έξτρα για το σερβίρισμα
300 γρ. κασέρι, τριμμένο
30 γρ. μουστάρδα πικάντικη
5 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε λεπτές φέτες
5 αυγά μεγάλα, χτυπημένα με πιρούνι
70 γρ. βούτυρο αγελάδας
15 φέτες μπέικον
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο νερό και λίγο αλάτι, για 20 λεπτά.Ρίχνουμε και τον αρακά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μπολ.
Θρυμματίζουμε τις πατάτες και τον αρακά με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε και τα χτυπημένα αυγά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το τυρί, τη μουστάρδα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Το ρίχνουμε στο μείγμα με τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Σε ένα τηγάνι που μπαίνει και στον φούρνο ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε το μείγμα, το απλώνουμε και τηγανίζουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει.
Το μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
Σε ένα τηγάνι «ψήνουμε» το μπέικον σε μέτρια φωτιά για 6-8 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανό. Το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Σπάμε το μπέικον με τα χέρια μας και το ρίχνουμε πάνω στην πατατοτηγανίτα.
Σερβίρουμε με όσο πρόβειο γιαούρτι θέλουμε.