Με αρώματα και γεύσεις που μας ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή, αυτό το υπέροχα γλυκόξινο περσικό αρνί μοσχοβολάει μπαχάρια και ροδόνερο, και έχει μελωμένη γεύση ενισχυμένη από τα ξερά φρούτα.
Υλικά
- 2 κιλά αρνίσιο ψαχνό από μπούτι, σε κομμάτια 3-4 εκ.
- 3 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 4 σκελίδες σκόρδου, σε φέτες
- 2 κουτ. γλυκού σπόροι κύμινου, κοπανισμένοι, ή 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας σπόροι κόλιανδρου, κοπανισμένοι, ή 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας τσίλι, σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας κουρκουμάς, σε σκόνη
- 2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 1 φακελάκι (0,25γρ.) κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη
- 1 μικρό ξύλο κανέλας
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 300 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
- 150 γρ. χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
- 2 μικρά καρότα, ολόκληρα
- 100 γρ. φυστίκια Αιγίνης
- 1 κουτ. γλυκού ροδόνερο
- 4 αποξηραμένα τριανταφυλλάκια Μαρόκου, θρυμματισμένα (σε μπαχαράδικα), προαιρετικά
- 1 μάτσο φρέσκος κόλιανδρος (ή, εν ανάγκη, μαϊντανός), χοντροκομμένος
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για να φτιαξουμε γλυκόξινο περσικό αρνί με πλούσια σάλτσα, μπαχαρικά και ξερά φρούτα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 1 κουταλιά της σούπας από το λάδι και ροδίζουμε το αρνί σε 3-4 δόσεις για 6-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει (αν το ρίξουμε όλο μαζί, η θερμοκρασία του λαδιού θα πέσει και το κρέας θα βγάλει τα υγρά του και θα βράσει, αντί να ροδίσει). Συμπληρώνουμε ελαιόλαδο σε κάθε δόση. Μεταφέρουμε σε γάστρα.
- Στο ίδιο σκεύος ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τα μπαχαρικά (εκτός από κανέλα και κρόκο), το τζίντζερ, πιπέρι και αλάτι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας. Αδειάζουμε στη γάστρα.
- Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 1⁄2 λίτρο νερό, το αφήνουμε να πάρει μία βράση με τον κρόκο, την κανέλα, τον πελτέ, το ξύσμα και τον χυμό.
- Ρίχνουμε και το αρωματικό ζουμί στη γάστρα, κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.
- Βγάζουμε το καπάκι, προσθέτουμε τα ξερά φρούτα, τα καρότα και τα μισά φιστίκια, κλείνουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι το αρνί να γίνει πολύ τρυφερό.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφαιρούμε από το σκεύος περίπου 2 κουτάλες από τα υγρά της γάστρας.
- Χτυπάμε το υγρό αυτό στο μούλτι μαζί με τα καρότα και το ροδόνερο και περιχύνουμε το φαγητό.
- Σείουμε το σκεύος για να πάει παντού και στο σερβίρισμα διακοσμούμε με τα υπόλοιπα φιστίκια, τα τριανταφυλλάκια και τον φρέσκο κόλιανδρο.
- Συνοδεύουμε το αρνί με λευκό ρύζι ή κουσκούς.