Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΤο λατρεμένο φρούτο του χειμώνα συμπληρώνει το καπνιστό χοιρινό
Υλικά
1 gammon (2 κ. περίπου)
1 μικρό κρεμμύδι
1 μικρό καρρότο
1/2 κουταλάκι τσαγιού μαύρο πιπέρι (ακοπάνιστο)
3 κλωνάρια μαϊντανό
1 φύλλο δάφνη
3 κουταλιές σούπας μέλι
1½ κουταλιά σούπας πολύχρωμο πιπέρι (ακοπάνιστο)
2 μεγάλα κυδώνια
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Βάζουμε το gammon σε κατσαρόλα και γεμίζουμε με νερό να το καλύπτει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο (καθαρισμένα και ολόκληρα), το πιπέρι, τον μαϊντανό και τη δάφνη. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 100΄ (20΄ για κάθε μισό κιλό βάρους και 20΄ επιπλέον).
Καθαρίζουμε τη φλούδα και το εσωτερικό από τα κυδώνια και κόβουμε σε κομματάκια. Ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, απλώνουμε σε ταψί και ψήνουμε στη σχάρα για 15΄ περίπου.
Όταν το gammon ψηθεί, αφαιρούμε αμέσως το δίχτυ και το λίπος, κόβοντάς το με ένα μαχαίρι. Βάζουμε σε ταψί και τοποθετούμε γύρω γύρω τα κυδώνια.
Χοντροκοπανίζουμε το πιπέρι, ανακατεύουμε με το μέλι κι απλώνουμε στο gammon. Ψήνουμε στο γκριλ φούρνου για 5΄ μέχρι να γκρατιναριστεί ελαφρά.
Σερβίρουμε με μικρά ψωμάκια και μουστάρδα.