Κείμενο: Λευτέρης Λαζάρου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΠιο πλούσια φασολάδα, δεν έχετε ξαναφάει. Μαγειρεμένη με λιαστές ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης, ενισχυμένη με μπέικον και φέτα, είναι θρεπτική και πολύ χορταστική.
Υλικά
- 500 γρ. φασόλια μέτρια, μουλιασμένα από το βράδυ και στραγγισμένα
- 50 ml ελαιόλαδο
- 250 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 2 κουτ. σούπας φύλλα σέλινου
- 100 γρ. καρότα, σε λεπτές ροδέλες
- 50 γρ. πιπεριές Φλωρίνης (από βαζάκι), καλά στραγγισμένες, σε μέτρια καρέ
- 50 γρ. λιαστές τομάτες, διατηρημένες σε λάδι, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
- 50 ml χυμός λεμονιού
- 50 ml λευκό βαλσαμικό
- 250 γρ. μπέικον, σε μέτρια καρέ
- 150 γρ. τυρί φέτα, χοντροτριμμένη
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 6-8 φύλλα βασιλικού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε φασόλια με λιαστή ντομάτα, μπέικον και φέτα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καρότα με τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε τα φασόλια, αλατοπίπερο και περίπου 1 λίτρο νερό (ή ζωμό λαχανικών, αν έχουμε) και βράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το λεμόνι, το βαλσαμικό, τις πιπεριές Φλωρίνης και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
- Ρίχνουμε τη λιαστή ντομάτα και το σέλινο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει.
- Το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Μοιράζουμε στα πιάτα τη φασολάδα και σκορπίζουμε το μπέικον, τον μαϊντανό, τη φέτα και τον βασιλικό.