Ο πελτές με το ξύσμα πορτοκαλιού, τον δυόσμο και το μπούκοβο, τον οποίο βάζουμε την τελευταία στιγμή στην κατσαρόλα, δίνει ξεχωριστή γεύση στη φασολάδα μας.
Υλικά
- 250 γρ. φασόλια ψιλά, μουλιασμένα
- 2 μεγάλα πράσα, σε λεπτές ροδέλες
- 2 καρότα, χοντροτριμμένα
- 1 μικρή σελινόριζα, χοντροτριμμένη
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος
- 1/3-1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την φασολάδα με πράσα και αρωματικά βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα φασόλια, τα πράσα και 1 λίτρο νερό.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν τα υλικά.
- Προσθέτουμε τα καρότα και τη σελινόριζα.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 30-35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι με τον πελτέ, το ξύσμα, τον δυόσμο και το μπούκοβο και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα φασόλια, αλατοπιπερώνουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά.
- Βράζουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας, να αναμειχθούν οι γεύσεις.
- Συνοδεύουμε με καπνιστή πέστροφα, με άνηθο και χυμό λεμονιού.