
Ένας άλλος τρόπος να χαρούμε τις φακές είναι αυτή η γλυκοφάγωτη, χορταστική βελουτέ που μοσχοβολάει κύμινο και κουρκουμά. Πριν τη σερβίρετε προσθέστε μια κουταλιά αριάνι, της πάει πολύ.
Υλικά
- 500 γρ. φακές ψιλές
- 1 κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κουτ. γλυκού σπόροι κύμινου
- 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
- 3 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- κρέμα γάλακτος ή αριάνι για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις φακές βελουτέ με κύμινο και μέλι καβουρδίζουμε τους σπόρους κύμινου σε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά ή μέχρι να σκουρύνουν λίγο (προσοχή μην καούν και πικρίσουν) και να σκορπίσουν το άρωμά τους.
- Τους βγάζουμε από το τηγάνι σε ένα πιάτο και όταν κρυώσουν λίγο τους χοντροκοπανίζουμε στο γουδί.
- Βάζουμε σε κατσαρόλα τις φακές μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις δάφνες, το μισό κύμινο και το μισό κουρκουμά.
- Προσθέτουμε 2,5 λίτρα νερό και βράζου- με σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.
- Προσθέτουμε τον υπόλοιπο κουρκουμά, το λάδι, τη μουστάρδα, το μέλι και αλατοπίπερο και βράζουμε για άλλα 3-4 λεπτά.
- Πολτοποιούμε το όλον (χωρίς τις δάφνες) με το ραβδομπλέντερ ή στον πολυκόφτη.
- Αν είναι αραιή η βελουτέ μας, βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσει.
- Αν είναι πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο βραστό νερό και τη βάζουμε να πάρει 1-2 βράσεις.
- Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
- Σερβίρουμε τις φακές βελουτέ στα πιάτα και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1-2 κουταλιές κρέμα γάλακτος ή αριάνι και λίγο κύμινο ακόμη.