Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου
Αποθήκευση για αργότεραΕπιλέγουμε μία από τις εξαιρετικές φάβες του τόπου μας, όπως Σαντορίνης, Πάρου, Φενεού, Αμοργού κ.ά., και ετοιμάζουμε το πιο δημοφιλές όσπριο της εποχής.
Υλικά
- 300 γρ. φάβα, καλά ξεπλυμένη και στραγγισμένη
- 1 ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
- 1 καρότο, καθαρισμένο, ολόκληρο
- 100 ml ελαιόλαδο
- 50 ml χυμός λεμονιού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας
- 1 μεγάλη ντομάτα, σε κυβάκια
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 40 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τη φάβα με κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη «σάλτσα» και τα αφήνουμε στην άκρη για να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
- Ρίχνουμε τη φάβα με το κρεμμύδι, το καρότο και 1 λίτρο νερό σε βαθιά κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι η φάβα να απορροφήσει όλα τα υγρά και ναλιώσει.
- Στην αρχή ξαφρίζουμε για όσο χρειάζεται.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το καρότο και το κρεμμύδι, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος χυλός. Αδειάζουμε σε πιατέλα.
- Από πάνω απλώνουμε την κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας και σερβίρουμε.