Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΗ γέμιση αυτή είναι χαρακτηριστική της Γαλικίας και βέβαια έχει σαν βάση το ψάρι, ιδιαίτερα τον φρέσκο τόνο, αφού υπάρχει εύκολη πρόσβαση στον Ατλαντικό. Το μείγμα συμπληρώνεται με τσιγαρισμένα κρεμμύδια, σκόρδο και πράσινες πιπεριές.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 85 ml φρέσκο, πλήρες γάλα, ζεστό
- 8 γρ. ξηρή μαγιά
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 2 αυγά
- 85 ml λευκό ξηρό κρασί
- 85 ml ελαιόλαδο
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 αυγό (ελαφρά χτυπημένο για άλειμμα)
Για τη γέμιση
- 4 αυγά (σφιχτοβρασμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες)
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη (εμείς, λόγω εποχικότητας, μπορούμε να βάλουμε πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, καλά στραγγισμένη)
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 500 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
- 600 γρ. τόνος από κονσέρβα (καθαρό βάρος), προτιμότερο Αλοννήσου
- αλάτι, καυτερή πάπρικα
Διαδικασία
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το ζεστό γάλα με τη μαγιά. Προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με το σύρμα, μέχρι να αναμειχθούν. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που δεν κολλάει στα δάχτυλα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με την πιπεριά για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι και λίγη καυτερή πάπρικα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον τόνο, θρυμματίζοντάς τον με τα δάχτυλά μας. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες, τη μία λίγο μεγαλύτερη από την άλλη. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη μεγαλύτερη μπάλα ζύμης σε φύλλο περίπου 30 x 40 εκ. Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Απλώνουμε τις φέτες των αυγών. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο, καλύπτουμε τη γέμιση και ενώνουμε τις άκρες των φύλλων πιέζοντας με τα δάχτυλα. Με ένα μαχαίρι ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο της πίτας, για να φεύγει ο ατμός. Αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό και ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.