Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤο πληθωρικό γαλλικό σάντουιτς αποκτά ελληνική ιθαγένεια µε το προζυµένιο ψωµί, τη φέτα και τη γέµιση της κλασικής σπανακόπιτας.
Αλέξανδρος Τσιοτίνης
Υλικά
6-8 φέτες χωριάτικο προζυμένιο ψωμί
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
Για τη γέμιση
200 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού (έτοιμα καθαρισμένα, σε σακούλα στα σούπερ μάρκετ)
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1/2 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γρ. βούτυρο αγελάδος ή ελαιόλαδο
500 ml φρέσκο γάλα
1 αυγό
1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Γέμιση
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι με το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Ρίχνουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί, ανακατεύοντας τακτικά.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μπεσαμέλ
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντάς το με το σύρμα.
Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά το μείγμα με το σύρμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφρώς σφιχτή κρέμα χωρίς σβόλους.
Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και το αυγό και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Σερβίρισμα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ. Αλείφουμε με το λάδι τις φέτες του ψωμιού και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι
Τις βάζουμε σε ένα ταψάκι και ψήνουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Αποσύρουμε από τον φούρνο, απλώνουμε τη γέμιση, καλύπτουμε με την μπεσαμέλ, σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη φέτα και ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια
Για πιο πλούσιο αποτέλεσμα, συνοδεύουμε με αυγά ποσέ.