
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΤέσσερα εξαιρετικά κυπριακά κρασιά του Οινοποιείου Κυπερούντας συνοδεύουν άψογα τέσσερα φαγητά που υμνούν τις εποχιακές πρώτες ύλες του τόπου μας.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι, σε κύβους
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. κρεμμύδι, σε φέτες
- 200 γρ. καρότο, σε μέτρια κομμάτια
- 750 γρ. ντομάτες, τριμμένες
- Θαλασσινό αλάτι
- Μαύρο πιπέρι
- Φύλλα φρέσκου δυόσμου
Για τη ζύμη
- 300 γρ. αλεύρι χωριάτικο
- 1 κουταλάκι τσαγιού baking powder
- 100 γρ. βούτυρο
- Αλάτι
- 120 γρ. γάλα
- 1 αβγό
- 150 γρ. χαλλούμι τριμμένο
Συνδυάστε το με
ΑΛΜΑ Μαραθεύτικο, από το Οινοποιείο Κυπερούντας
Διαδικασία
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρέας. Όταν κοκκινίσει και εξατμιστούν τα υγρά που θα κατεβάσει, προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και ψήνουμε για 1-2΄.
Ρίχνουμε τότε την ντομάτα, το καρότο, αλάτι, πιπέρι και τον φρέσκο δυόσμο. Ανακατεύουμε, μεταφέρουμε σε ταψί φούρνου. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Εναλλακτικά μπορούμε να το ψήσουμε σε κατσαρόλα και μετά να το μεταφέρουμε σε ταψί φούρνου για το τελικό στάδιο.
Για να φτιάξουμε τη ζύμη, ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder, το βούτυρο, 100 γρ. από το χαλλούμι και λίγο αλάτι, προσθέτουμε το αυγό και το γάλα και ζυμώνουμε καλά. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1 εκ. Περίπου. Κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια, τα πατάμε στο υπόλοιπο χαλλούμι και τα τοποθετούμε πάνω στο κρέας (το χαλλούμι να είναι από πάνω). Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει (περίπου μισή ώρα).