
To άρωμά του θα σας ανοίξει την όρεξη και η γεύση θα σας θυμίσει παραδοσιακές ψησταριές. Το αρνίσιο κοντοσούβλι μαριναρισμένο με μουστάρδα και πάπρικα, είναι ζουμερό και τρυφερό, ιδανικός μεζές για τραπέζια με φίλους και οικογένεια.
Υλικά
- 2 κιλά αρνίσια σπάλα, χωρίς κόκαλο, σε κομμάτια 6 x 6 εκ. και πάχους περίπου 3 εκ.
- 1-2 μπόλιες αρνίσιες
Για τη μαρινάδα
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, καυτερή
- 2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας. Ρίχνουμε το κρέας και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθεί καλά από τη μαρινάδα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 2 ώρες, να μαριναριστεί.
Σούβλισμα
- Σουβλίζουμε το κρέας σε μια σούβλα, κατάλληλη για κοντοσούβλι, που να χωράει στην ψησταριά μας. Καλό είναι να είναι τετραγωνισμένη, για να μη «γυρίζουν» τα κομμάτια όσο γυρνάει η σούβλα. Περνάμε τα κομμάτια του κρέατος, προσέχοντας να μην αφήσουμε κενά μεταξύ τους. Προσέχουμε επίσης να τρυπάμε στο κέντρο του κομματιού, ώστε να γυρίζουν στρωτά και ομοιόμορφα.
- Τυλίγουμε το κρέας σφιχτά με την μπόλια, προσέχουμε όμως να μην την τεντώσουμε υπερβολικά, αφενός για να μη σχιστεί και αφετέρου γιατί, όσο ψήνεται και λιώνει, θα λεπταίνει, με κίνδυνο να κοπεί και να αφήσει εκτεθειμένο το κρέας. Για να σταθεί καλύτερα η μπόλια πάνω στο κρέας, κάνουμε μερικά δεσίματα με σπάγκο γύρω από το κοντοσούβλι.
Ψήσιμο
- Βάζουμε τη σούβλα στην ψησταριά, σε καλά χωνεμένη θράκα, στη μεσαία σκάλα, και ψήνουμε, γυρίζοντάς την τακτικά. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά. Οι μπόλιες αργά αργά θα λεπταίνουν και το κρέας σταδιακά θα σκουραίνει.