Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΜαγειρεμένο όπως το στιφάδο, αυτό το αρνάκι αποκτά τη γλύκα του κρεμμυδιού και μελώνει.
Λωξάνδρα Μαής
Υλικά
- 1.500 γρ. αρνάκι από σπάλα, κομμένο σε κομμάτια-μερίδες
- 500 γρ. μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα και ολόκληρα
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/3 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το αρνάκι με κρεμμυδάκια, πρώτα σκουπίζουμε καλά το κρέας.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
- Ρίχνουμε λίγο νερό, τόσο ώστε να μισοκαλύψει το κρέας, και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει. Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.
- Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε τα ολόκληρα κρεμμυδάκια, αλατοπίπερο και τη ζάχαρη και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
- Ρίχνουμε 100 ml ζεστό νερό και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Διαλύουμε τον πελτέ σε 150 ml νερό και τον αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το κρέας.
- Προσθέτουμε και τα κρεμμυδάκια με το ζουμί τους και συμμαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.