Κείμενο: Λευτέρης Λαζάρου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑγκινάρες, αρακάς και γαρίδες ένα σε ένα μαγειρευτό τρυφερό και μυρωδάτο, με τη γεύση της άνοιξης, που δένει στεριά και θάλασσα.
Υλικά
- 1 κιλό αρακάς, κατεψυγμένος
- 4 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
- 500 γρ. μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες (αφήνουμε μόνο την ουρά)
- 200 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 100 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 8 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 4 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 κουτ. σούπας ξερό εστραγκόν (προαιρετικά, αν έχουμε)
- 40-45 ml χυμός λεμονιού
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τον αρακά με αγκινάρες και γαρίδες σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τον αρακά και τις αγκινάρες και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε 500-600 ml νερό (αν έχουμε σπιτικό ζωμό λαχανικών, τον προτιμάμε).
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν τα υλικά.
- Ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο, το εστραγκόν, τον χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για ακόμη 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, τόσο δηλαδή όσο χρειάζονται οι γαρίδες για να γίνουν.