Δημοφιλές πιάτο για χορτοφάγους, με πατάτες, κουνουπίδι, σάλτσα ντομάτας και πλούσιο μείγμα μπαχαρικών. To aloo gobi είναι το ινδικό λαδερό που πρέπει να δοκιμάσεις.
Υλικά
400 γρ. πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
τα μπουκετάκια από 1 μεγαλούτσικο κουνουπίδι
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 καυτερές πιπεριές μικρές, ψιλοκομμένες
800 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ολόκληρα και χοντροκομμένα
1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
χυμός από 1 λάιμ
8 φύλλα κάρι ή 1 κουτ. σούπας κάρι σε σκόνη
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι
1/3 μάτσο φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
Για το μείγμα μπαχαρικών
1 κουτ. σούπας σπόροι κύμινου, κοπανισμένοι
2 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, κοπανισμένοι
2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού τσίλι σκόνη
1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς, σε σκόνη
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το aloo gobi ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, βράζουμε σε μέτρια φωτιά τις πατάτες για 10 λεπτά, ίσα ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς. Τις στραγγίζουμε καλά και τις αδειάζουμε σε μέτριο ταψί.
Ρίχνουμε και το κουνουπίδι, τα μπαχαρικά και το μισό λάδι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το σκόρδο με τα φύλλα κάρι για 1/2 λεπτό.
Ρίχνουμε τις πιπεριές τσίλι, την ντομάτα, τη ζάχαρη, τον χυμό λάιμ και λίγο αλάτι, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε τα ψημένα λαχανικά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. (Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.)
Πασπαλίζουμε με τον φρέσκο κόλιανδρο και αποσύρουμε από τη φωτιά.