Κείμενο: Γαστρονόμος
Ένα πιάτο πλούσιο και χορταστικό γεμάτο γεύση και αρώματα που άνετα μπορεί να σταθεί σε ένα γιορτινό τραπέζι.
Υλικά
- 2 κιλά αγριογούρουνο από σπάλα (ζητάµε από τον κρεοπώλη να το κόψει σε κοµµάτια περίπου 4 εκ.)
- 4 καρότα, σε ροδέλες πάχους 3 - 4 εκ.
- 4 ξερά κρεµµύδια, χοντροκομμένα
- 2 κλωνάρια σέλερι, κοµµένα στη µέση
- 8 κεδροκούκουτσα
- 4 μπαχάρια
- 4 γαρίφαλα
- 2 μπουκάλια κόκκινο κρασί (κατά προτίµηση Αγιωργίτικο ή Ξινόµαυρο)
- 3 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας µέλι
- 1½ κιλό µικρές πατατούλες για φούρνο, καθαρισµένες (ή µεγαλύτερες, κοµµένες κυδωνάτες)
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το αγριογούρουνο στη γάστρα με κόκκινο κρασί και κεδροκούκουτσα σε ένα µεγάλο µπολ βάζουµε τα κοµµάτια του αγριογούρουνου και προσθέτουµε τα μισά κοµµάτια καρότου και κρεµµυδιών, τα κλωνάρια του σέλερι και τα μισά μπαχαρικά.
- Περιχύνουµε µε το ένα μπουκάλι κρασί και το ξίδι, σκεπάζουµε καλά το µπολ µε διάφανη µεµβράνη και το βάζουµε για 24 ώρες στο ψυγείο, για να απορροφήσει το κρέας τα αρώµατα της µαρινάδας
- Περίπου κάθε 6 - 8 ώρες ανακατεύουµε το κρέας στη µαρινάδα για να βρέχεται οµοιόµορφα.
Ψήσιμο
- Τραβάμε το κρέας από τη μαρινάδα και όλα τα υπόλοιπα υλικά τα πετάμε (μαζί με το κρασί, γιατί θα έχει απορροφήσει τη βαριά μυρωδιά του κρέατος).
- Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 150° C.
- Σε µια µεγάλη κατσαρόλα σοτάρουµε σε δυνατή φωτιά στο λάδι τα κοµµάτια του αγριογούρουνου περίπου για 5 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε μια μεγάλη γάστρα. Τα αλατοπιπερώνουμε.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα κρεμμύδια και καρότα και τα σοτάρουμε και αυτά για 4 - 5 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν καλά και να μαραθούν ελαφρώς
- Προσθέτουμε αλατοπίπερο και τα υπόλοιπα μπαχαρικά, ανακατεύουμε να ζεσταθούν και σβήνουμε με το δεύτερο μπουκάλι κρασί.
- Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί στο υγρό.
- Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη γάστρα με το κρέας.
- Κλείνουµε το σκεύος και το µεταφέρουµε στο φούρνο.
- Ψήνουµε αρχικά για 3 ώρες.
- Κάθε 1 ώρα βγάζουµε το σκεύος από το φούρνο και ανακατεύουµε απαλά το φαγητό
- Αν σωθούν νωρίς τα υγρά και τα υλικά κινδυνεύουν να κολλήσουν, συµπληρώνουµε με λίγο ζεστό νερό.
- Οταν περάσουν οι 3 ώρες, βάζουµε στο σκεύος τις πατάτες, ανεβάζουµε τη θερµοκρασία στους 180° C και συνεχίζουµε το ψήσιµο (με σκεπαστό το σκεύος) για άλλη 1 ώρα ή µέχρι να µαλακώσει το κρέας και να γίνουν οι πατάτες.
- Αν χρειαστεί, συµπληρώνουµε ζεστό ζωµό ή νερό.
- ∆ιορθώνουµε το αλατοπίπερο και σερβίρουµε.
- Για να γίνει η σάλτσα πιο φίνα, βγάζουµε το κρέας, τις πατάτες και τα καρότα από το ταψί και πολτοποιούµε τα υγρά που έχουν αποµείνει µε τα κρεµµύδια. Σουρώνουµε.
- Αν είναι πολύ αραιή η σάλτσα, τη βράζουµε µέχρι να αποκτήσει την επιθυµητή πυκνότητα