Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΣυνοδεύουμε τα κρύα βράδια του χειμώνα με μια θεαματική πίτα με τα γνωστά μας άγρια χόρτα «στρουθκιά» (silenes vulgaris).
Υλικά
Για τη ζύμη:
300γρ αλεύρι χωριάτικο
125γρ βούτυρο
Αλάτι
110γρ κρύο νερό
Για τη γέμιση:
500γρ στρουθκιά
125γρ κρεμμυδάκια φρέσκα
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
2 αυγά
100γρ κεφαλοτύρι, τριμμένο
Διαδικασία
Ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το βούτυρο και το αλάτι, προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε καλά. Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε σε φύλλο με διαστάσεις περίπου 20*30εκ. Τοποθετούμε σε ταψί καλυμένο με λαδόκολλα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: καθαρίζουμε τα στρουθκιά, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα μαραίνουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα στρουθκιά και ψήνουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
Κτυπάμε καλά τα αυγά κι ανακατεύουμε με τα χόρτα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κι απλώνουμε πάνω στη ζύμη. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο κεφαλοτύρι.
Πλάθουμε λεπτά κορδόνια με την υπόλοιπη ζύμη και τοποθετούμε πάνω στη γέμιση, σαν σε πάστα φλώρα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να κοκκινίσει ελαφρά.
Αν τυχόν περισσέψει ζύμη, φτιάχνουμε κορδόνια, τα στρίβουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Τα χρησιμοποιούμε για να συνοδεύσουμε την κολοκυθόσουπα με τραχανά.