Πλούσια, λαχταριστή, καταπραϋντική και εύκολη, είναι η ιδανική σούπα για τις κρύες ημέρες στο σπίτι. Μπορούμε, αν θέλουμε, να αντικαταστήσουμε τον ξινό τραχανά με γλυκό ή με ένα μικρόσχημο ζυμαρικό, όπως αστράκι ή φιδέ.
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση ποντίκι, κομμένο σε κύβους 3 εκ.
2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
200 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
150 γρ. τραχανάς αλευρένιος, ξινός
1/3 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Περιχύνουμε με 2 λίτρα νερό και βράζουμε για 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να χυλώσει η σούπα. Πασπαλίζουμε με τον δυόσμο και σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί και μαλακιά φέτα.