Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης
Αποθήκευση για αργότεραTo κρασί που θα βάλουμε και στην κατσαρόλα και στο ποτήρι μας ας είναι ένα Αγιωργίτικο (!) Η συνταγή είναι του σεφ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΙΑΦΑΚΑ.
Υλικά
1 χταπόδι περίπου 1.500 γρ., καθαρισμένο
2 κουτ. σούπας ξίδι
1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο (κοκκάρια) (υπάρχουν έτοιμα, καθαρισμένα στους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ)
3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
2 φύλλα δάφνης
100 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
100 ml ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
3 κόκκοι μπαχάρι, ελαφρώς κοπανισμένοι
420 γρ. (1 κονσέρβα) ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, λιωμένα με το πιρούνι
2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, σε σκόνη
λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι με το ξίδι και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς να βάλουμε άλλα υγρά (το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του) για 30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει. Το βγάζουμε σε ξύλο κοπής και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Αδειάζουμε το ζουμί που έμεινε στην κατσαρόλα σε ένα μπολ, καθαρίζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά μαζί με το λάδι, το χταπόδι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη δάφνη και τα μπαχαρικά. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο (αλάτι με προσοχή, γιατί το χταπόδι είναι αλμυρό), το θυμάρι, το ζουμί που κρατήσαμε στην άκρη και τόσο ζεστό νερό ώστε ίσα ίσα να καλύψει τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να δέσει η σάλτσα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ