Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΠαντρεύουμε τη σαντορινιά φάβα με την αλμυρή κάππαρη και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό
Υλικά
Για τους κεφτέδες
- 2 φλιτζ. τσαγιού μαγειρεμένη φάβα, πηχτή ( Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε750 ml νερό και τη φάβα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 50' - 1 ώρα, μέχρι να γίνει πιχτή κρέμα. Ανακατεύουμε συχνά με μια ξύλινη κουτάλα για να λιώσει καλύτερα αλλά και για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη φάβα για περίπου 40 λεπτά μέχρι να κρυώσει και να πήξει καλά.)
- 1 μεγάλη πατάτα, βρασμένη και λιωμένη
- 3 κουτ. σούπας φρέσκο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (φρέσκο σχοινόπρασο βρίσκουμε, σε γλαστράκια ή σε ματσάκια, σε λίγα μόνο σούπερ μάρκετ και σε ενημερωμένα φυτώρια. Εναλλακτικά, βάζουμε ίση ποσότητα μείγματος από φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο και μαϊντανό, όλα πολύ ψιλοκομμένα)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλεύρι και ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για την κάππαρη γιαχνί
- 1 φλιτζ. τσαγιού κάππαρη, ξαλμυρισμένη, στραγγισμένη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας (αν βρούμε, μπορούμε να βάλουμε έναν από τους πελτέδες Σαντορίνης, απλής, διπλής ή τριπλής συμπύκνωσης)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου (ή 1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος)
Διαδικασία
Κάππαρη γιαχνί: Σε ένα βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει. Ρίχνουμε τον πελτέ και μαγειρεύουμε μέχρι το μείγμα να κοχλάσει, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Προσθέτουμε την κάππαρη και βραστό νερό, 250 - 300 ml, και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10 - 15 λεπτά, μέχρι να μείνει η κάππαρη με τη σάλτσα της.
Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Ρίχνουμε το δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Φαβοκεφτέδες: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φάβα με την πατάτα και το μείγμα μυρωδικών (ή το σχοινόπρασο), αλάτι και πιπέρι, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 - 2 ώρες, ώστε να αναμειχθούν τα αρώματα και να σφίξει. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και σε άλλο κρύο νερό. Μετά, πλάθουμε μπαλάκια με το μείγμα, τα πιέζουμε ελαφρώς για να γίνουν πλακέ και τα περνάμε ένα-ένα πρώτα από το αλεύρι να καλυφθούν καλά, τα τινάζουμε, μετά τα βουτάμε στο νερό και μετά τα περνάμε ξανά από το αλεύρι. Τα ξαναβουτάμε στο νερό και στο αλεύρι για μια τελευταία φορά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο περίπου 3 εκ. από τον πάτο του σκεύους, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τους φαβοκεφτέδες σε δόσεις, για περίπου 2 - 3 λεπτά, από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσίσουν. Στραγγίζουμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τους σερβίρουμε με την κάππαρη γιαχνί.
Στο ποτήρι μας: Mε τα σαντορινιά προϊόντα ας τιμήσουμε και την οινική παραγωγή του νησιού: ένα φρέσκο δυνατό ροζέ από Μαυροτράγανο.